Domain Merkezi

Bayrama özel tüm paketlerde %20 İndirim

İletişim

275\11 Sokak No.8 Bayraklı İzmir

08503467156

[email protected]

Paketleri İncele
Özgürce Çalışın
Her Altyapıya Uygun

Yeni bir web sitesi oluştururken göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurlardan biri, seçtiğiniz domain’dir. Web siteniz için doğru domain’i bulmak zor olabilir. Çünkü markanız, iş teklifleriniz ve aramayla alaka düzeyde düşünmeniz gerekir.

Bu süreçte “Domain SEO’ya yardımcı olur mu?” sorusu sıkça akıllara gelebilir. Çevrimiçi bir işletme kurma sürecindeyseniz, muhtemelen SEO’nun web sitenize trafik çekmeye yardımcı olacağı tüm yolları düşünmüşsünüzdür. Ancak sitenizi kurma şeklinizin aslında SEO çabalarınızı etkileyebileceğini biliyor muydunuz?

Burada önemli olan nokta, hem marka merkezli hem de SEO dostu olan doğru alan adını bulmaktır.

Bu yüzden bu yazıda, domain’in SEO üzerindeki etkilerine ve web siteniz için SEO dostu bir alan adını nasıl seçeceğinize değineceğiz. Ama önce temel bilgilerle başlayalım.

Domain Nedir?

Domain (alan adı), web sitenizin adıdır yani kullanıcıların web sitenize erişebilecekleri adrestir. Domain’ler genellikle bir veya daha fazla IP adresini tanımlamak için kullanılır.

Evet, ancak anahtar kelimeler domain için SEO’nun olmazsa olmazı değildir. Bu yüzden alan adlarına bakarken, insanların markanızı, işletmenizi ve sunduklarınızı tanımasına odaklanın.

Sitenizin iyi sıralanması için domain’inizde anahtar kelimelere sahip olmanız gerekmez. Aslına bakarsanız, arama motorları, alan adlarında anahtar kelime dolduranların farkındadır.

İşte tam da bu yüzden, markanıza en uygun ve iş teklifleriniz için en iyi olan alan adını oluşturmaya odaklanmalısınız. Tutarlı ve markanıza uygun bir çevrimiçi varlık oluşturmak, SEO çabalarınızla iç içe geçmelidir. Domain’iniz web sitenizin önemli bir parçası olsa da, adın kendisi, Google’nin sitenizin arama sonuçlarında nerede görüneceğini belirlemek için kullandığı 200 sıralama faktörünün arasında çok az ağırlık taşır.

Anahtar Kelimenin Domainde Geçmesi SEO’yu Nasıl Etkiler?

Önemli bir sıralama faktörü olmasa da, domain’in SEO üzerinde önemli etkileri olabilir. Kısa, özlü ve tıklamaya değer bir domain oluşturmak için alakalı ve markalı kelimelerin bir karışımını kullanmak, arama motorlarında iyi sıralama şansınızı önemli ölçüde artıracaktır. Ancak, tam eşlemeli anahtar kelimeler kullanmak ve alan adınızı aşırı optimize etmek, web sitenizin spam gibi görünmesine neden olabilir ve iyi bir sıralama şansı elde etmenizi azaltır. Aslında her şey doğru dengeyi sağlamakla ilgilidir.

Bir web sitesinin alan adında doğru anahtar kelimelere sahip olmak, arama motorlarında iyi sıralama elde etme şansınızı önemli ölçüde artırabilir. Ancak bu, doğru anahtar kelimelere sahip alanların her zaman ilk sırada yer alacağı anlamına gelmez.

Alan adlarının SEO üzerinde büyük bir etkisi olabilir. En alakalı ve uygun alan adına sahip olmak, ilgili kitlenizi hedeflemenize ve arama sıralamasında yerleşiminizi hızlandırmanıza yardımcı olabilir. Ancak, önce iyi optimize edilmiş bir web sitesine sahip olmanız gerekir.

Alan Adları SEO’ya Yardımcı Olur Mu?

Bir işletme sahibi olarak, bir alan adı seçmek, işletmenin marka kimliği haline geleceği için oldukça önemli bir görevdir.

Her ne kadar Google, alan adlarının arama motoru sıralamalarına katkıda bulunmadığını onaylamış olsa da, doğru alan adı aşağıdakileri sağlayabilir:

  • Yüksek Tıklama Oranları
  • Güven ve Otorite Algısı
  • Rakiplere Karşı Rekabet Gücü
  • Daha Fazla Marka Potansiyeli
  • Arama Motoru Sıralamalarını Etkileyebilecek Olumlu Kullanıcı Davranışı

Alan adınızdan en fazla SEO değerini elde etmek istiyorsanız, anahtar kelimelerle fazla doldurulmamış bir alan adı ile markanıza uygun bir alan adı arasında bir denge kurmayı düşünmeniz gerekir. Her şey doğru sinyalleri göndermekle ilgilidir.

Web sitesi sahibinin içeriğini nasıl yönettiği konusunda dikkatli olmaması durumunda, Google’nin bu siteleri cezalandırabileceğini iyi bilinmelidir.

Domain (Alan Adı) Uzantısı SEO Performansını Etkiler mi?

Üst düzey alanlar (TLD’ler) en yaygın alanlardır ve küresel bir erişime sahiptir. Küresel erişim, sektöre veya konuma göre sınır olmadığı ve herkesin bir TLD oluşturabileceği anlamına gelir. Başlangıçta ABD’deki siteler için tasarlanmış olan “.com” uzantıları, açık ara en popüler TLD’lerdir.

Alan adınızı daha SEO dostu yapmanın bir yolu, ülke kodlu üst düzey domain’leri (ccTLD’ler) kullanmaktır. ccTLD’ler, arama motorlarının ilgili sonuçları daraltmasına yardımcı olan ekstra bir bilgi katmanı sağlar. Bir ccTLD, arama motorlarının sitenizi ve hedef kitlenizi coğrafi konum aracılığıyla anlamasına yardımcı olur. Örneğin, “.com.tr” kullanmak Google’nin işletmenizin Türkiye’de olduğunu bilmesini sağlar. CcTLD’lerin kullanılması, web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında nerede ve ne zaman görüneceğini önemli ölçüde etkileyebilir. Sitenizin bir “.com.tr” alan adı varsa, çoğu arama terimi için Türk kullanıcılara ulaşma olasılığı yüksektir.

Alan Adındaki Kısa Çizgi SEO’yu Etkiler Mi?

Evet, etkiler. Bu yüzden alan adlarında kısa çizgi kullanılması önerilmiyor.

Alanınızı “www.hostingdomain.com” gibi iki kelimeden oluşturuyorsa, okunabilirlik amacıyla kelimeleri kısa çizgi ile ayırıp “www.hosting-domain.com” haline getirme eğiliminde olabilirsiniz.

Tire kullanımı, spam benzeri davranışla güçlü bir şekilde ilişkilidir ve alan adının okunabilirliğini ve akıcılığını azaltır. Bu nedenle, alan adlarında kısa çizgi kullanılması önerilmez.

Tireli domain’lerin bu kadar spam gibi görünmesinin ana nedenlerinden biri, bunun, tanınmış otorite web sitelerinin farklı sürümlerini oluşturmaya çalışan spam gönderenler için yaygın bir uygulama olmasıdır. Bilgisayar korsanları, orijinal alan adı zaten alınmış olduğundan, web sitesini ve markayı kopyalamaya çalışmak için tirelenmiş bir sürüm kaydederler. Bu yüzden yapabiliyorsanız, alan adınızda tire kullanmaktan kaçının.

SEO Uyumlu Domain (Alan Adı) Nasıl Seçilir?

Domain seçmek tamamen SEO’ya odaklanmamalı; bunun yerine, domain seçiminiz web sitenizin sunduklarına odaklanmalıdır. Alan adınız web sitenizi ve markanızı doğru bir şekilde yansıtıyorsa, bu başlı başına iyi bir SEO’dur. Alan adı seçmeye yönelik en önemli ipuçlarımızdan bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Marka Adınızı Kullanın
  • Hem Alakalı Hem de Markaya Uygun Anahtar Kelimeleri Düşünün
  • Konumunuzu Düşünün
  • Orijinal TLD’lere bağlı kalın
  • Belirsizlikten Kaçının
  • Hatırlaması Kolay Bir Alan Adı Seçin
  • Kısa ve Öz Tutun
  • Kısa Çizgi Kullanmaktan Kaçının

SEO için bir alan adı, işinize ve markanıza mükemmel şekilde uyan bir ad oluşturmayı içermelidir. Hedef anahtar kelimeleriniz için tam eşlemeli bir alan adı oluşturursanız, otomatik olarak iyi bir sıralama elde edersiniz. Bununla birlikte, Google’nin algoritması daha karmaşık hale geldikçe, bugün tam olarak eşleşen bir alan adına sahip olmak, sitenizin otomatik olarak bir numara olacağı anlamına gelmez.

2012 yılında Google, arama sonuçlarında düşük kaliteli tam eşlemeli alan adlarını azaltmak için bazı önemli değişiklikler yaptı. Hala tam eşlemeli alan adlarıyla sıralanacak birçok web sitesi olsa da, alan adınızı hedef anahtar kelimelerinizle aşırı doldurmaktan kaçınmak en iyi uygulamadır.

Alan adınızdan en fazla değeri elde etmek istiyorsanız, doğru sinyalleri göndermeniz gerekir. Spam algısı oluşturmadan SEO dostu bir alan adı oluşturmanızda fayda var. Bu yüzden markanıza, iş tekliflerinize ve kullanıcıların web siteniz hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyecekleri bir alan adı kullanmaya odaklanın.

Daha önce de belirtiğimiz gibi, Google, kullanıcıların taleplerini karşılamak için çaba göstermektedir. Bu nedenle, bir alan adına karar verirken önce müşterilerinizi dikkate almanız gerekir.

  • Bu yüzden alan adınız aşağıdakileri yapmalıdır:
  • Spam İçerikli Bir Web Sitesi Algısı Vermemeli
  • Tanınabilir, Unutulmaz ve Okunabilir Olmalı
  • Alakalı ve Meşru Olmalı
  • İşletmenizi Markalamalı
  • Kim Olduğunuz ve Ne Yaptığınız ile İlgili Güçlü Bir Bağlantı Sağlamalı

SEO dostu bir domain oluşturmak, alakalı anahtar kelimeler kullanmaktan çok daha fazlasıdır. SEO çabalarını olumlu yönde etkileyecek bir alan adı oluşturmak, kullanıcıların seveceği markalaşmaya odaklanmayı gerektirir. Alanı adınızı oluştururken, kendi kendinize “bu, üzerine tıklayacağım bir şey mi?” diye düşünün. Kullanıcıların alan adınızla etkileşime girip girmeyeceği birincil endişeniz olsun.