X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıHostingWindows Hosting ve Linux Hosting Ar...

Windows Hosting ve Linux Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir

Framework Nedir?
Framework Nedir?

Web sitenizi hazırladınız ve artık hayata geçirmek istiyorsunuz. Web sitenizi yayın hayatına başlaması için hostinginizin bulunması gerekmektedir. Hosting hizmeti satın alırken kararsız kalınan en büyük konu hangi platformu seçmeniz gerektiğidir. Birçok firma hosting hizmeti satarken sizden Windows ya da Linux olarak platform seçmenizi isteyecektir. Peki, neye göre platform seçimi yapmanız gerekmektedir. Windows hosting ve linux hosting arasındaki farklar bilinmeden seçim yapmanız zorlaşacaktır. Bu yazımızda platform seçimi yaparken akıllarda oluşan soru işaretlerini gidereceğiz.

Hostingler arasındaki farklara girmeden önce işletim sistemi bazlı farklardan bahsetmek daha doğru olacaktır. GNU/Linux, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir dünya üzerindeki birçok geliştirici tarafından geliştirilebilmektedir fakat Windows Microsoft tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir ve kapalı kaynak kodludur. Bu sebepten dolayı Linux tabanlı işletim sistemleri kişiye göre ya da yapılacak işleme göre özelleştirilebilirken Windows üzerinde bu durum mevcut değildir. Linux tabanlı işletim sistemleri ücretsiz olup Windows işletim sistemi lisanslı kullanılabilen yani ücretli işletim sistemidir. Linux açık kaynak kodlu olduğundan dolayı Windows’a göre daha yüksek güvenlik sağlar. Windows üzerinde güvenliği sağlamak için ekstra antivirüs vb. eklentiler ile güvenlik sağlanmaktadır.

İşletim sistemi arasındaki bazı farkları ilettikten sonra hosting satın alırken neyi dikkate almanız gerektiğine dair bilgilere geçebiliriz. Hosting tercihi yaparken ilk dikkate almanız gereken projenizin hangi yazılım diliyle yazıldığıdır. ASP.NET, ASP, VBScript dilleriyle bir uygulama yazdıysanız bu uygulamayı Windows sunucuda barındırmanız gerekmektedir. PHP, Perl, Python, Ruby dilleriyle yazılmış bir uygulamanız varsa Linux sunucu tercihi yapmanız gerekmektedir. Bu sebepten dolayı projenize başlamadan önce planlamanızı bu bilgiye istinaden yapmanız ve hosting tercihinizi bu bilgiye istinaden şekillendirmeniz gerekmektedir.

Web sitelerinizde kullanacağınız veritabanı tercihinizde hosting alırken seçeceğiniz işletim sistemini belirleyecektir. Yazılımlarınız içerisinde MSSQL veritabanı kullanıyorsanız Windows, MySql ya da MariaDb veritabanı kullanıyorsanız Linux hosting tercih etmelisiniz.

Yazılım dili ve veritabanı tercihlerinden sonra dünya üzerindeki sitelerin neredeyse yarısını kapsayan hazır CMS yazılımlarından bahsetmesek olmazdı. Bu yazılımlar WordPress, Joomla, Magento, Drupal vb. uygulamalardır. Web siteleriyle ilgileniyorsanız bu isimleri mutlaka duymuş olabilirsiniz. Web sitelerinizin bu CMS yazılımlarından herhangi biriyle yapıyorsanız desteklediği işletim sistemi ve yazılım diline göre seçim yapmanız gerekecektir. Bizim örnek verdiğimiz WordPress, Joomla, Magento, Drupal uygulamaları php diliyle yazıldığından dolayı Linux hosting tercihi yapmanız gerekmektedir.  ASP ya da ASP.Net dilleriyle yazılan Proticaret vb. CMS’lerde bulunmaktadır. Bu dillerde bir CMS yazılımınız varsa Windows hosting tercihi yapabilirsiniz.

Windows ve Linux hosting arasındaki farkları artık öğrendiğimize göre hosting tercihinizi yaparken yukarıda verdiğimiz bilgileri dikkate alıp doğru tercih yapabilirsiniz.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(41 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

Top